U razgovoru sa dr stom. Tanjom Ćuk je moguća ugradnja implantanata i sve vrste oralno hirurških intervencija u Bujanovcu, u saradnji sa hirurzima iz Beograda.

Kao najmlađa grana stomatologije, implantologija nam dokazuje da je sve moguće u našoj struci na vaše zadovoljstvo. Zubi su neophodni ne samo u funkciji žvakanja već i opšteg zdravlja usta. Njihova najznačajnija uloga jeste funkcija ali nezamenljiva uloga je u estetksom izgledu i harmonji vašeg lica i osmeha. Kako se velliki broj zuba izgubi rano, defekti koji tako nastaju, naročito u predelu prednjih zuba, bitno utiču na izgled ali još važnije na raspoloženje i često dovode do nezadovoljstva, povlačenja u sebe i smanjenja socijalnih kontakata i pogoršanja samopouzdanja. Zbog toga, izgubljene zube treba što pre nadoknaditi i izbeći sve ove komplikacije. To se, između ostalog, može učiniti ugradnjom dentalnih implantata koji predstavljaju zamenu za prirodne zube. Oni su najefikasnija i biološki potpuno opravdana zamena za prirodne zube. Mogu se koristiti u cilju nadoknade jednog zuba, više nepostojećih zuba ili kod potpuno bezubih vilica pacijenata, radi izbegavanja nošenja totalnih proteza. Procedura ugradnje je veoma jednostvna. Posle ugradnje potreban je period mirovanja za koje vreme implant oseointegriše, zarasta u okolnoj kosti, a onda se počinje sa izradom protetskog fiksnog rada (mosta).

Sta je zubni implant?

Implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u viličnu kost kao zamena za koren zuba koji nedostaje. Kako je pozicioniran duboko u kosti, predstavlja najtrajnije rešenje za gubitak stalnog zuba. Na ugradjen implant, šraf, nakon par meseci se postavlja suprastruktura (most) kao veza između šrafa i krunica, od željenog materijala, metalokeramička ili cirkonijum, da bi se dobio celokpan zub gde se konačni izgled sastoji iz tri dela.

Kako se ugradjuje zubni implant i da li su bolji od mostova i krunica?

Da, za sada najbolje rešenje za sve vrste gubitka zuba: kao nadoknda jednog zuba, više zuba ili nadoknada kod potpuno bezubih vilica pacijenata. Zbog njihove veze sa kostima vilice i srastanjem uz istu, oni su mnogo trajnji i jači od mostova i proteza. U nadoknadi jednog zuba koji nedostaje implanti su idealno resenje jer se u tom slučaju ne mora raditi most koji bi zahtevao brušenje oba susedna zuba.

Krunice, mostovi, parcijalne i totalne proteze podrazumevaju da se za ugradnju mostova ukljuce i susedni, najčešće, zdravi zubi koji se bruse da bi se dodao zub koji nedostaje. Kada se vremenom zubi izvade u sve većem broju sama vilica se resorbuje, mišići lica gube volumen i menja se izgled lica, koji prelazi u starački, iako nije vreme za to. Ugradnjom implanta, mostova, krunica ustima se vraća komplentna funcionalnost i estetika i spečavaju se sve dalje komplikacije, funkcionalne i estetske.

Kakva je mogućnost odbacivanja implanta i kako izgleda ugradnja?

Zubni implant, organizam lako prihvata zbog svog sastava. Po istraživanjima, postoji mogućnost njegovog odbacivanja u 4% i manje slučajeva. Skoro uvek kao posledica loše higijene pacijenta. Nekada je problem opšte zdravstveno stanje, a problem nedovoljne širine i dubine kosti je rešen ugradnjom veštačke kosti, mada su ti slucajevi retki.

Pacijent dobija sve potrebne lekove kao obaveznu pripremu za sam hirurški zahvat i proces ugradnje titanijumskih šrafova može početi već sutradan uz obavezan 3D snimak. Proces ugradnje traje veoma kratko i pod lokalnom anestezijom je potpuno bezbolan. Posle svega, sačeka se 3-6 meseci da se sam implant veže za kost gde se nakon toga rade mostovi, proteze ili krunice od materijala koji pacijent odabere uz pomoć svog stomatologa.

Mini implanti se savetuju kada Vam ispada proteza i savršeno su rešenje. Intervencija je kratka, radi se u lokalnoj anesteziji i iz ordinacije pacijent kroz nekoliko dana dobije svoju fiksiranu protezu.

ORALNA HIRURGIJA

Oralno hirurške intervencije su:

  • lečenje oroantralne komunikacije (zatvaranje sinusa)
  • ekstrakcije impaktiranih i poluimpaktiranih umnjaka
  • eliminacija patološkog procesa iznad vrha korena zuba (apikotomija)
  • korekcije nepravilnosti koštanih i mekih tkiva u okviru prerpotetske pripreme pacijenta
  • podizanje poda maksilarnog sinusa (sinus lift)